Дизайнерско осветително тяло или качествена светлина? Плюсове и минуси.

Дизайнерските тела не са безмислени, но обикновено са с ограничен ефект върху качеството на светлината. Тяхната цел е друга – ефектна визия, впчеатление, което да остане, демонстрация на разкош и неща в този спектър. Цената обикновено е висока, защото зад нея стои интелектуален труд и креативност или поне това е очакването, когато го купувате.

Дизайнерските тела не са безмислени, но обикновено са с ограничен ефект върху качеството на светлината. Тяхната цел е друга – ефектна визия, впчеатление, което да остане, демонстрация на разкош и неща в този спектър. Цената обикновено е висока, защото зад нея стои интелектуален труд и креативност или поне това е очакването, когато го купувате. В повечето случаи то трудно служи за основно осветление и изисква сериозен ангажимент с поддръжка или подмяна, които може да не са лесно изпълними. Накратко тук ползите не са обектвино видими, а са по-скоро субективно усещане за нещо, което те прави различен и нестандартен. Ако вие сте човек, за който парктическата полза и крайния положителен ефект имат значение може би трябва да забравите за дизайнерските тела и да се изберете тяло, което е на утвърден производител, има добре подготвен технически лист, гаранционни условия и ясно разписани показатели. В такъв случай възниква и въпроса: а възможно ли е да се сдобием с ефектно дизайнерско тяло, което да е технически издържано и което да дава отлична осветеност? Отговорът е, че в масовия сегмент това е по-скоро невъзможно, а за целта следва да се потърси продукт производител, който да е сред престижните имена в бранша. Такива например са нашите партньори от Zumtobel Group (ZG) https://z.lighting/en/. Важно е обаче да се отбележи, че обикновено цената на такова тяло е малко по-сериозна и дизайнът е до известна степен ограничен в дадени модели и custom made дизайнесрки решения са трудно възможни, затова процесът следва да бъде стартира от избора на конкретно тяло и неговото приложение в общия дизайн, а не обратното. Предимствата обаче да преобладващи – имате визията, имате и качеството на светлината. Изборът е ваш!

Извод: Дизайнерските тела се прилагат в ограничен брой случаи и не се използват за основно осветление. Те променят и влият положително на облика на помещението, но е хубаво да се помисли и за качеството на светлината за мястото, което ще се обзавежда. Ако прецените, че това е нужно, разбира се!

 office@aee.bg