Умен апартамент в центъра на София

Описание на проекта

photo 1

Проектът е реализиран в тиха аристократична сграда в идеалния център на столицата. Представлява модерен еднофамилен апартамент, обитаван от младо семейство, за което използването на високите технологии не е самоцел. Идеята е чрез използването на практични функции, отговарящи на конкретни нужди, да се облекчи ежедневието, да се постигне по-добра енергийната ефективност и сигурност. Заложените функции са достъпни, лесни за употреба и просто правят всекидневния живот по-пълноценен.

IMG_1803

В центъра на проекта е свързан в интернет контролер, който интелигентно управлява осветлението и електроуредите, отоплението и климатизацията и подсигурява сигурността в жилището. Всичко е реализирано чрез използването на безжична технология, без тежки ремонтни дейности и стрес за обитателите.

Какво сме реализирали:

Перфектно осветление с осветителни сценарии

photo 5

Навсякъде в апартамента се задават осветителни сценарии, както за да се опрости електрическата инсталация и да се направят спестявания, така и за да се извлече най-доброто от всеки един светлинен източник в къщата- нещо което е невъзможно ако всяка светлина се контролира от отделен механичен ключ. В крайна сметка чрез правилното комбиниране на естествена и изкуствена светлина клиентът получава по-голям комфорт на по-ниска цена, благодарение на икономиите от електроенергия.

Прецизно управление на отоплението и климатизацията по зони

IMG_1728

СХ следи и контролира отоплението във всяко отделно помещение непрекъснато. В зависимост от температурата навън, интензитета на слънчевата светлина и годишните сезони системата комбинира тези фактори и на база желанията на клиента управлява интелигентно и прецизно локалното отопление и климатизация – водни радиатори, свързани към централното градско отопление и термопомпа въздух/въздух (климатик) . Така например в спалнята се поддържат приятните 18С, а в банята и хола температурата е с уютните 23С. Влажността на въздуха също е под контрол. Благодарение на гореизброеното се спестява реално до 30% от енергопотреблението.

Мониторинг на енергопотреблението

Собствениците на жилището разполагат със статистика за потреблението на ел. енергия на отделните консуматори.

Централно заключване

IMG_1778 1

Това е една от най-използваните функции. Тя гарантира, че когато се напуска къщата всички светлини и електрически уреди са изключени, че няма забравени отворени врати и прозорци и къщата е под охрана.

Бутон „Лека нощ“

Друга често използвана функция – обикновено влиза в действие всеки ден. При този сценарий се гаси осветлението(с изключение на отделни зони, където само се приглушава) и се изключва захранването на предварително зададени електроуреди(например на телевизора в детската стая).

 

Дистанционно отваряне на входните врати

Интегрирайки в системата гаражните и входни врати, те могат да се отварят или заключват дистанционно. Например това би позволило на доставчика, съседа или роднина да влезе, дори когато собственикът го няма, но само след като собственикът е разрешил това с настойки на системата.

Охрана и безопасност

IMG_1775 1

Когато клиентът е извън дома, датчиците на smart home поемат охранителна функция. Ако някой неоторизиран се озове в жилището, алармата ще се включи и всички светлини в апартамента ще започнат да мигат. Клиентът ще получи известие на мобилния си телефон веднага и след като прецените ситуацията, гледайки контролните камери в реално време, може да изключи системата и вземе мерки. Получава предупреждение също, ако в имота е възникнала пожаро-опасна ситуация или има наводнение.

Достъп и контрол от всяка точка

IMG_1820

Всяко свързано в глобалната мрежа мобилно устройство позволява контрол върху дома от всяка точка на света. Възможно е отдалечено да се провери каква е ситуацията в дома, да се включи (или изключи) отоплението, климатизацията, осветлението, да позволите на някого да влезне дори когато собственикът не е вкъщи, но желае да осигури достъп на някого. В същото време клиентът е информиран през цялото време и можете да контролирате проблемните ситуации.