BAKALOWITS

На 19 октомври 1945 г. младият Елиас Бакаловиц отваря своя собствен магазин във Виена – „Елиас Бакаловиц, производител и търговец на стъкло“, разположен в района на Hoher Markt. По-късно към него се присъединява неговия син – Лудвиг, комапнията вече е „Е.Бакаловиц и синове“ (“E.BAKALOWITS UND SÖHNE”) и постепенно се превръща в най-предпочитаната компания, производител на полилеи в цялата Австро-Унгарска империя.

Bakalowits

На 19 октомври 1945 г. младият Елиас Бакаловиц отваря своя собствен магазин във Виена – „Елиас Бакаловиц, производител и търговец на стъкло“, разположен в района на Hoher Markt. По-късно към него се присъединява неговия син – Лудвиг, комапнията вече е „Е.Бакаловиц и синове“ (“E.BAKALOWITS UND SÖHNE”) и постепенно се превръща в най-предпочитаната компания, производител на полилеи в цялата Австро-Унгарска империя. Забележително тяхно дело е изработката на всички осветителни тела за двореца Нойе Хофбург (Neue Hofburg), по поръчка на император Франц Йосиф I, а впоследствие Бакаловиц са обявени и за официален доставчик на Двора.

През 1885 компания Бакаловиц започва да изнася своите осветителни тела в Америка и в Азия, а през 1900 г., на Световното изложение в Париж, компанията също представя своите шедоьври. Следват участия в Санкт Петербург, Лондон, Женева, Торино.

В историята на компанията забележителна година е и 1955 г. На Бакаловиц е гласувано доверие от държавата да произведат осветителните тела и елементи на някои от най-значимите културно-исторически сгради във Виена, пострадали от бомбите на Втората световна война. Това са сградите на парламента, Операта, националният театър, кметството, катедралата „Свети Стефан“ и други.

През 60-те години на двадесети век, осъзнавайки голямото и все по-нарастващо търсене на луксозни продукти в Азия и Близкия Изток, Бакаловиц разширяват своите контакти и проекти и в тези региони. Всичко това се случва с партньорството на множество известни дизайнери и архитекти.

Зааслужава си да се спомене и най-големият полилей, произведен някога, който е инсталиран в сградата на парламента на тогавашна Югославия – 17 метра в диаметър, тегло от 19 тона, 2200 броя светлини.

Компанията се гордее със своите повече от 175 години опит в областта на дизайна, производството и инсталирането на престижни, уникални полилеи, предназначени за търговски и жилищни пространства, като музеи, дворци, опери, хотели, конферентни сгради, круизни кораби, както и елегантни частни домове и резиденции.

Портфолио им, от поне 10 000 дизайна на уникални продукти, включва както исторически, така и съвременни модерни полилеи и светлинни инсталации. Дизайнерите на компанията използват своя талант, креативност и богат опит с международни клиенти, за да разработват уникални и елегантни дизайнерски решения.

В допълнение на дизайна и разработването на нови продукти, компания „Бакаловиц“ реставрира и поправя стари полилеи  и други осветителни тела. Оставайки семейна фирма, управлявана от Виена, „Бакаловиц“ продължава да се разраства глобално, като в момента изнася над 90% от своите дизайнерски решения зад океана. Същевременно държи на най-високите стандарти, както по отношение на качеството на продуктите си, така и по отношение на обслужването на своите клиенти.

Услуги

От 1845 година насам „Бакаловиц“ предоставят дизайн на осветителни тела на най-високо равнище и един от най-старите производители на ръчни уникални полилеи в света. Уникалната експертиза и познанията отличават и отделят от масовия производител, що се отнася до дизайна и производството на всякакъв вид полилеи, цялостни решения за осветление на тавани, плафони, подови осветителни тела, както и много други.

Дизайн

Продуктовите дизайнери на „Бакаловиц“ притежават опит в разработването на осветителни тела в множество стилове, исторически периоди и култури, като например: Барок, имперски стил, Мария Тереза, арт деко, арт нуово, модерен, средиземноморски, мурано, ориенталски, азиатски.

При запитване може да се направи дизайнерско предложение за репродукция на исторически или модерен полилей. Всички продуктови решения и дизайнерски разработки са интелектуална собственост на компания „Бакаловиц“ и могат да бъдат ползвани само при специално разрешение от страна на компанията.

Производство на кристали:

Специалистите от производството на „Бакаловиц“ изработват кристалите при спазването на най-високи норми за качество. Изполваното стъкло е премиум качество, австрийско кристално стъкло, като всеки клиент би могъл сам да избере дали кристалите, използвани за полилеите, да бъдат чисти /прозрачни/ или цветени.

След производство – при инсталация:

Специалистите на компанията са готови да пътуват до всяка точка на света, където се налага инсталирането на специален „Бакаловиц“ полилей.

Поддръжката или ремонтите обикновено се извършват в базата в Австрия. В случай на нужда и при желание на клиента „Бакаловиц“, посредством техните официални представители, биха могли да предоставят упътване за инсталация, поддръжка или оферта за дейности на място.

Дейности по поправка или реставрация:

Въз основа на дългата история на компания „Бакаловиц“, както и черпейки от събраната богата експертиза и множеството данни и референтни проекти, експертите на „Бакаловиц“ са в състояние да реставрират осветители и полилеи от различни епохи, произведени от нас или от други проиизводители, като всички дейности се извършват във Виена – Австрия.