Естествена осветеност

Solarspot-bright-and-cloudy-web

Solarspot image

Използването на светлинни тунели или светловоди е отлично решение за въвеждане на светлина в помещения с ниска или лоша осветеност и  в бъдеще ще става все по-актуално. Преследвайки целите за изграждане на енергоефективни и екологични сгради, светловодите за слънчева светлина са един от най-добрите възможни начини за намаляване разходите на електрическа енергия, като в същото време увеличават комфорта и предоставят здравословни условия в обитаемите помещения.

Чрез системите за въвеждане на естествената светлина на потребителите се предоставя възможност да се възползват от неизчерпаемата енергия на слънцето, която е най-благодатният източник на решения за енергийна и ресурсна ефективност.
Връзката на човека с дневната светлина е естествена необходимост. Водени от желанието да се осигури висококачествена осветеност във всякакъв тип помещения, фирма Адванс работи с водещатa фирма в този бранш – SOLARSPOT.

Работим с висококачествения италиански производител – Solarspot http://www.solarspot.it/en/ . Всичко друго по проектите– инженерен труд и инсталационни дейности – се прави от инженерите на „Адванс“ в България. Светловодите това са тръбни системи, състоящи се от три основни части – прозрачен купол, изработен от много здрав и устойчив на всякакви атмосферни влияния материал (вкл. и градушка). Куполът се самопочиства и не задържа по себе си нищо. Тръба – тя може да бъде удължавана до 30 метра, отвътре е облепена със специално фолио – с много висока отражателна спсосбност – 99%. Тръбата е и най-скъпата част. Дифузер – той разпределя равномерно светлината. Нашите сетлводи имат и специален прозрачен диск, който спира топлината и вредните ултравиолетови лъчи. Също така, под купола, има специална полукръгла леща (с множество малки френелови лещи), чиято функция е да улавя и т.нат. „дифузна светлина“, т.е. Solarspot са светловодите, които дават най-висока осветеност в облачно време. Има разични видове дифузери, според нуждата на конкретното помещение. Към комплектите има и допълнителни части – например специални  ъглови адаптори, за да прегъваме тръбата без да намаляваме осветеността или пък специални алаумниеви поли, за по-сигурен монтаж и по-добро изолиране на покрива. Светлводите са с различен диаметър на тръбата – 250мм, 380мм, 530мм, 650мм, 900мм, като ширината на тръбата се определя от геометрията на помещението (най-вече височината).

Доказано е, че недостатъчното количество дневна светлина в обитавани от хората помещения, влияе на настроението, самочувствието и работоспособността и понякога може да доведе до дисбаланс в човешкия организъм. Лишаването от естествена светлина за продължително време или недостатъчното количество може да доведе до депресия, а ултравиолетовото излъчване на светлината е необходимо за синтеза на витамин D в човешкия организъм. Излагане на естествена светлина значително подобрява съня като го прави по-здрав и продължителен. Освен на съня излагането на светлина може да помогне за подобряването както на настроението, така и на когнитивните функции.

13
22Edited

Изкуствената светлина не може напълно да замени естествената, затова е необходимо възстановяване на баланса между тях, който за съжаление през последните години с развитието в областта на светлинните източници и осветителни тела е силно нарушен.
Въвеждането на естествената светлина в помещенията ще направи повече от това да намали комуналните сметки и въглеродните емисии. Това ще доведе до дългосрочни ползи за хората, като същевременно ще икономисва много средства както от енергия, така и от поддръжка.

Благодарение на своя инженерен потенциал „Адванс“ е единствената компания в България, която освен светлотехнически изчисления, предоставя на своите клиенти (предварително) осреднена графика с нивата на осветеност от светлводите по часове за цялата година. Начинът за това е следният: взимат се сателитни данни за средната вънашна осветеност на мястото, където ще се инсталират светлводите и след това, след като знаем каква е проводимостта на нашите системи правим изчисленията. Това е огромен плюс за клиента, защото предварително знае какво ще получи и така всичко е честно от самото начало. Само като пример – това е все едно да си купите прозрец и от фирмата производител да кажат колко светлина ще влиза от него.

IMG-7c626ce5ad9ad1db0e8a55570df6afff-V
Multivac
elements

Елементи на системата

  1. оптичен купол
  2. рефлектор
  3. светлоотражателна тръба
  4. разсейвател

За контакти

гр. София,
бул. „Симеоновско шосе“ 24, ет. 4, ап. 21
Телефон: +359 2 400 51 00
office@aee.bg
Адванс Интернешънъл е вашият надежден партньор в областта на високите технологии. Нашите продукти ви дават достъп до най-добрите решения за постигане на контрол, удобство и максимална ефективност на жизнената среда.