Естествено осветление

Светловодите са тръбни системи, най-често монтиращи се на покрива на сградата, които осигуряват естествена светлина в помещението през цялата светла част на денонощието

За да функционират светловодите е необходимо само едно – да изгрее слънцето – а, както добре знаем това се случва всеки ден. Безспорното предимство при тях е енергийната ефективност, но също така е много важно да се отбележи, че спестяването на разходи за електричество при тях се комбинира и с пълна липса наподдръжка – веднъж инсталирани тези системи имат живот поне 20-25 години без нужда от никаква специални дейности за тях– без почистване, без подмяна на части и т.н., а в допълнение използването им удължава живота и на изкуствените осветителни тела. Също така те пропускат светлина в помещението, но не и топлина или студ (пренебрежимо нисък коефициент на топлоотдаване). И не на последно място – светловодите, предлагани от „Адванс“, имат специален филтър, който спира вредните ултравиолетови лъчи – които вредят на човешкото здраве и причиняват стареене на продуктите.

Приложение на светловодите

Могат да бъдат инсталирани във всякакъв тип сгради – частни жилища, кабинети, ателиета, болници, хотели, почивни станции, ферми за отглеждане на животни, складове, производствени халета и т.н.

От компанията подчертават, че при използването им в домашни условия клиентът получава комфорт и удобство да има естествена светлина вкъщи, но когато говорим за по-големи помещения то тук се реализират и големи спестявания на разходи, при висока ефективност. Самите системи биха могли да подлежат на финансиране и по оперативните програми на ЕС, като напълно енергийно ефективен продукт. Именно посоченото по-горе прави така, че в България системите се прилагат най-вече в частния сектор – в големи складове, логистични бази и фабрики. Водещ е най-вече финансовият мотив, но от „Адванс“ виждат леко изоставане от страна на публичния сектор и най-вече що се отнася до здравословния ефект на светлината. Приложеният им в училища, детски градини, малки спортни салони, басейни и други държавни обекти може да доведе до огромна полза за ползвателите на тези съоръжения.

Използването на светлинни тунели или светловоди е отлично решение за въвеждане на светлина в помещения с ниска или лоша осветеност. Преследвайки целите за изграждане на енергоефективни и екологични сгради, светловодите за слънчева светлина са един от най-добрите възможни начини за намаляване разходите на електрическа енергия, като в същото време увеличават комфорта и предоставят здравословни условия в обитаемите помещения.

Светловодите

това са тръбни системи. Системите са модулни и точните модули се специфицират спрямо заданието и състоянието на обекта. Светловодът основно се състои от три основни части – купол, изработен от много здрав и устойчив на всякакви атмосферни влияния материал (вкл. и градушка). Куполът се самопочиства и не задържа по себе си нищо. Тръба – тя може да бъде удължавана значително, отвътре е облепена със специално фолио – с много висока отражателна способност. Дифузер – той разпределя равномерно светлината. Към комплектите има и допълнителни части – например специални ъглови адаптори, за да прегъваме тръбата без да намаляваме осветеността или пък различни видове монтажни поли, за по-сигурен монтаж и по-добро изолиране на покрива и според различните видове покриви. Светловодите са с различен диаметър на тръбата – 250мм (TS250), 350мм (TS350), 530мм (ТS530), 750мм (TS750), като ширината на тръбата се определя от геометрията на помещението (най-вече височината).

Table with the different models and technical specifications

Solar Light Tube ModelDiameter (mm)Length of the tube* (mm)Clean sky with 120.000 Lux
mesured at 14h
Clean sky with 85.000 Lux mesured at 14h
TS 2502506254.6002.900
TS 3503506259.4006.700
TS 53053062520.00013.000
TS 75075062530.00024.000